БРАНКОВ ЗЕМУНСКИ МУЗЕЈ

Историја Земуна дуга седам хиљада година последњих година доступна је управо захваљујући Бранку Најхолду, аутору изложбе „Занат је златан“ који је посветио и око 40 књига Земуну, пошто је његов Завичајни музеј већ осам година затворен.
– Две претходне изложбе које су се бавиле историјом Земуна носиле су назив „Таурунум Романум“ и „Таурунум Скордиска“. Таурунум се помињао на два или три места само као римска лука и то је све што је писало у историји. За 50 година, уз две објављене књиге, прикупио сам колекцију за коју су многи археолози рекли да је богатија и драгоценија него оне које постоје у музејима са овог подручја. Историја Таурунума, за који се показало да је постојао као велики провинцијски град на простору садашњег Земуна, сада се не сме избрисати – каже Бранко Најхолд и додаје да се крајем октобра очекује књига „Земун да(в)нашњи“ посвећена архитектури Земуна.
Према његовим речима интересовање за Земун почело је од његове десете године, а слушајући приче старих Земунаца наставио је да се едукује и прикупља предмете у вези са Земуном од неолита до данашњих дана.
– Оно што сам годинама прикупљао, већ више од 50 година, налази се на, у и испод ормана у мојој кући где је постало тесно. Моје колекцинарство има циљ да сведочанства остану за будућност, да не заврше у Дунаву и да буду доступна. Међутим, питам се шта ће се десити са свим тим збиркама. Завичајни музеј не ради пуних осам година, а не желим да доживим судбину зграде ливнице Пантелић или легата Ђорђа Чутуковића. Зграда ливнице пропада и не зна се где су завршиле остављене машине, пројекти и архива, а питање је где су Чутуковићева дела завршила – напомиње Најхолд.

Извор: http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/208505/Muzej-u-kuci

 

Бранко Најхолд, Земун
Бранко Најхолд, Земун

Бранко Најхолд је рођен 1947. године у Земуну, у породици која је и по очевој и по мајчиној линији присутна у овом граду већ дуже од два века. Своју љубав према родном граду исказао је, између осталог, и са око четрдесет књига и стотинак чланака посвећених Земуну, затим организовањем низа значајних културних манифестација, као и веома активним деловањем у јавном животу града. Ту посебно треба истаћи организацију Земунског међународног салона карикатуре, једног од најзначајнијихих у свету. Осим земунске историје, добар је познавалац и археологије и традиционалне афричке уметности, па је и у тим областима публиковао више књига и чланака, као и неколико књига прозе. Као издавач, у свом  предузећу „Траг“ објавио је више књига значајних за српску културу, а покренуо је и уређивао и неколико часописа.
Најзначајнији наслови о Земуну: Земун – дани давни, дани садашњи (књига I/1986; књига II/1987; књига III/1988); Хроника Земуна од праисторије до 1871 (1998); Хроника Земуна 1871-1918 (1994); Хроника Земуна 1918-1941 (1991) ; Земун, монографија (2001) ; Таурунум Романум (2009) ;Земунске разгледнице (1992); Земунске улице. Хронологија и порекло назива (1996) ; Земунске цркве (1993) ; Земунске кафане (1992); Столеће Миленијумске куле 1896-1996 (1996) ; Ликовни уметници Земуна, часопис „Ликовни живот“, бројеви 44 – 51/52, (1993-95); Земунска школа карикатуре (1996); Хроника земунског спорта (1989); Пола века Фудбалског клуба Земун (1995); Најзначајнији литерарни наслови: Приче из давнина (1999); Детињим траговима човечанства (1999); Афричке приче (2000); Грчке приче (2003)
За допринос културном животу града добио је годишњу награду Земуна 2001. године, а за допринос развоју светске карикатуре добио је награду међународне организације карикатуриста (ФЕЦО) 2006. године.

____________  Вреди погледати:

http://www.youtube.com/watch?v=CT_VGDTuqzU

Видети  више: Отворен 16. Међународни салон карикатуре у Земуну : http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/274937/Otvoren-16-Medjunarodni-salon-karikature-u-Zemunu

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s