Кога је све“изненадила“ ова зима?

ПОВЕЗАНЕ ТЕМЕ: лед, дунав, сава, зима, бродови, српска посла, језа…


Ледоломац „Гребен“ на Дунаву на подручју Београда (Фото Д. Ћирков)
    Да ли је то једини ледоломац на Дунаву?
    Читам коментаре, уз чланак у коме су повезане оне горње теме,  и чини ми се да су  коментари много ближе стварности на терену, него ….али… ако Србија нема више од 2, или три речна ледоломца, сви су и разговори и коментари излишни. Треба да дође оваква једна зима…Па да видимо -шта све у овој држави фали. И сву прозирност политичке реторике. Србији треба – добар домаћин, пре свега.
biće veselo,пре 2 дана: Prema nama bliskim medijima,koliko juče smo odahnuli,medjutim mediji sa terena tvrde da ćemo odahnuti već sa otopljavanjem,koji takodje najavljuju sigurno do polovine februara…!!!
Грофови Ечкапре један дан: ОН нек и даље даје субвенције странцима сад нек ОН иде да ломи лед на Дунаву. А ми немамо решење ни за поплаве,суше,мразеве што на путевима што на рекама.

Два мађарска ледоломца Јегторо VI и Јегторо XI пробили су ледени чеп код Даља и тренутно Јегторо XI одржава пробијени коридор како би омогућио несметано протицање леда, навело је данас Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у саопштењу о стању у саобраћају. Два додатна мађарска ледоломца „Сечењи” и „Јекторо 7” тренутно пробијају ледену баријеру која је формирана од Сурдука до Пупиновог моста, а очекује се да ће данас стићи до Београда. Ледоломац „Гребен” тренутно делује у Смедереву, а након пробијања ледених површина у Смедереву биће донета одлука о његовом даљем ангажовању. Како је саопштено, брод „Бор” је код Хидроелектране Ђердап 1. …. итд.

ИДИЛИЧНО:Корзо на залеђеном Тамишу .   – Ових дана је уобичајен призор воде оковане ледом, али је и у Панчеву, на Тамишу, забрињавајућа слика опуштених шетача, клизача, па и породица са малом децом који шетају средином залеђене реке.

У локалном риболовачком друштву, смештеном на самој обали, кажу да је Тамиш, нарочито викендом, право клизалиште и корзо, до касних ноћних сати. Искусни риболовци још кажу да не помажу ни њихова усмена упозорења да је то опасна авантура, да би овакве активности могле проузроковати пуцање леда, а забава се претворити у трагедију.

Истог мишљења су и у Градском штабу за ванредне ситуације, који је такорећи у сталном заседању, а локално грађанство свакодневно засипа саопштењима о временским (не)приликама, активностима локалних комуналних служби, док се последње у низу односи на озбиљно упозорење „најхрабријим Панчевцима” како излазак на залеђени Тамиш никако није препоручљив.

А да љубитеља зимских чаролија на Тамишу има свакодневно, уверили смо се и сами. Неколицина су средњошколци, који су свратили на клизање и забаву после школе, у сумрак. Питамо их да ли знају за озбиљна упозорења надлежних, док се са обале довикујемо, јер су се баш упутили ка средини реке и добијамо следећи одговор:

„Лед је сигурно довољно дебео, а и температура је већ дуго испод нуле па га одржава. Клизали смо се данима, а ко зна када ћемо опет имати прилику да овако шетамо Тамишем. Час посла се стигне и на другу страну, до шуме. Ја то још нисам доживео и баш је супер”, причају углас наши раздрагани, млади саговорници.

Недалеко, због испуста градске канализације, леда и нема па се усред ледене коре, у новонасталом језеру брчкају патке, а однекуд су долетели и лабудови…..

..capture-koryo

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s